Amber-hatun džamija

Amber-hatun džamija nalazi se na desnoj strani rijeke Jale, neposredno iznad raskrsnice ulica VI bosanske brigade i Tušanj. Nalazi se na mjestu nekadašnje Tušanjske džamije. Kako je u džematu Tušanj izgrađena nova džamije na drugoj lokaciji, ovaj centar, u simboličkom smislu, može vezivati nekadašnju Bijelu džamiju, koja je bila situirana na prostoru između današnjeg Centra i Šarene džamije na Skveru.

Prema historijskim podacima, osnivač Bijele džamije je sagrakčija Murga, koji je u istoimenoj mahali podigao džamiju kao svoju zadužbinu. Narodni naziv Bijela džamija dobila je, vjerovatno, zbog toga što su i džamija i munara bile građene od lomljenog kamena i okrečene u bijelo. Bila je to manja džamija, tipa jednoprostornih džamija, skromnih kapaciteta i tlocrtne koncepcije 7x7 m2, ali je bila, kako se navodi, u dosta dobrom stanju. U ovoj džamiji u godinama prije samog rušenja obavljali noćni namazi, a u vrijeme ramazana i teravih-namaz, sve do 1956. godine.
Džamija modernog dizajna i funkcionalnosti s centrom svečano je otvorena 2013. godine. Centar ima i veoma funkcionalne druge sadržaje: biblioteku, čitaonicu, amfiteatar, poslovne prostorije i sl. Zbog ujednačenosti terena, kao i veličine zemljišne površine na kojoj je situiran objekat, na sjeveroistočnom dijelu projektovan je potporni armirano-betonski zid, kao neophodno osiguranje postojećen dijelu mezarluka. Prvi i sadašnji imam džemata je hafiz Saudin-ef. Gobeljić. U ovom džematu redovno se održavaju halke Kur'ana za žene i muškarce. Halka Kur'ana za muškarce održava se svake nedelje u terminu od akšama do jacije a za žene svake subote u istom terminu kao i za muškarce. Također, u ovoj džamiji održava se i edukativna predavanja pod nazivom „Probudimo se“, koje imaju za cilj animiranje omladine i njihovo osposobljavanje za suočenje s različitim temama iz svakodnevnog života.

Džamija i centar kao jedinstvena, arhitektonski zaokružena i skladna cjelina, neposredno su uz lokaciju nekadašnje džamije Amber-hatun, koja je porušena nakon II svjetskog rata. Krajem 2020. godine Medžlis Tuzla je džamiji u naselju Tušanj ponovo vratio njezino staro ime – džamija “Amber-hatun”, a na ranije je nosila naziv Tušanj-Slatina. 

(Informacije o džematu su preuzete iz Monografije Tuzlanski džemati, autora Šefke Sulejmanovića - Tuzla 2016. godine)

 

IMG 6802c21355a23b47eec4ab5924f9bc34 V

OPCIJA 2

 

pod nebom vedre vjere

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu