Džamija u Dobrnji

U osmanskim defterima iz XVI vijeka selo Dobrnja različito se naziva: Čokanići (1512), Čokanići Dobrnje (1533) i najposlije Čikan Dobrnje, kako je evidentirano u svim popisima od 1548. godine pa dalje. Džemat Dobrnja nalazi se 15 km sjeverozapadno od Tuzle, s obje strane magistralnog puta Tuzla-Orašje, kao i s obje strane pruge Tuzla-Brčko, u prečniku od 4 do 5 km. Pripadaju mu naselja: Delići, Marina Glava, Marići, Mramor, Milešići i Stanovi-Obzid. Ima oko 1000 domaćinstava. U džematu se nalaze: Stara džamija, Nova džamija i Džamija u Milešićima. Pored navedene tri planirana izgrađena je i džamija u Mramoru. 

Nova džamija započeta je s gradnjom 1990. godine, te je rađena prema tipskom projektu dobivenom od Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Temelje je radila firma Central iz Tuzle a munaru i završne radove Vranica iz Sarajeva. Nadzor na izgradnji džamije vršio je građevinski inžinjer dr. Ibrahim Čačković s Rudarskog institua u Tuzli. Zbog Agresije na BiH radovi na gradnji džamije su privremeno obustavljeni i veliki doprinos dali su i sami mještani ali Islamski svjetski komitet iz Kuvajta. Džamija je pokrivena na jednom velikom i trima manjim betonskim kupolama, opšivenim bakarnim limom. Na mihrabu, na polukružnoj zidnoj podlozi, u visini ljudskog stasa, napisan je, kaligrafskim slovima, u zlatnoj boji, diokur'anskog  ajeta: Ti lice svoje Časnom hramu okreni. (El-Bekare, 149). Dvorište džamije je prekriveno prilaznim stazama od betonskih kulir ploča i zelenom površinom s dosta cvijeća i ukrasnog zelenila. Mektepska nastava se od 2009/10. godine organizira u učionici u kompleksu Kulturnog centra „Muhamed Hevai Uskufi. Imam, hatib i muallim u džamiji Dobrnja je Ibrahim-ef. Softić.

Od vakufske imovine, osim džamija u džematu Dobrnja, kulturnog centra i imamske kuće u džematu se nalaze: Turbe šejh Hasan-efendije u Čanićima; Stara vakufska kuća u trošnom stanju, 50 m sjeveroistočno od Stare džamije; Zemljišne parcele, ukupne površine 65.263 m2, od čega su 37.874 m2 livade, voćnjaci, njive, dvorišta i mezarja, a 27.389 m2 šume. U ovom džematu se nalazi nekoliko mezarja, i to: Crvenke, Harem Stare džamije i Mahmutovića mezarje. U džematu Dobrnja je u okviru dvodnevne manifestacije „Uskufijina molitva“, u utorak 27. Džumadel-ula 1431 h.g./11.5.2010. godine, nakon proučene tradicionalne „Muške dove“, otvoren Kulturni centar „Muhamed Hevai Uskufi“. U džematu se tradicionalno održava „Dova kod džamije“, prvog utorka po Rozi Hidri (Jurjevu-Đurđevdanu) za muškarce. tj. u srijedu, za žene. Dove u Dobrnji pripadaju ciklusu dova koje se svake godine održavaju najprije u Dobrnji, a krajem maja kod Turbeta na Taušanu. Dove su se održavale utorkom, te su nazvane „utorkovače“ ili „kišne dove“.

(Informacije o džematu su preuzete iz Monografije Tuzlanski džemati, autora Šefke Sulejmanovića - Tuzla 2016. godine)

IMG 6802c21355a23b47eec4ab5924f9bc34 V

OPCIJA 2

 

pod nebom vedre vjere

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu