Džamija u Grabovici

Prema Monografiji tuzlanskih džemata, džemat Grabovica je džemat koji se prvi put spominje još u XVI. stoljeća te je kao takav jedan od najstarijih džemata na području Medžlisa Tuzla.
Džemat Grabovica nalazi se na sjeveroistočnom dijelu Tuzle, s lijeve strane magistralnog puta Tuzla-Zvornik. Džemat danas obuhvata naselja Bećarevac, Donja Grabovica i Fočanska ulica. U predratnom periodu, nakon rušenja nekadašnjeg vjerskog objekta 1949. godine, džemat Grabovica pripadao je džematu Turalibegove džamije, a jedno vrijeme i džematu Slavinovići.

Tokom agresije, džemat Grabovica bio je naseljen velikim brojem muhadžira, naročito iz Bijeljine, Janje i zvorničkog kraja, te je bio povećan i broj džematlija koji su gravitirali džamiji džemata Grabovica. Obzirom na te okolnosti, Grabovica je formirana kao zaseban džemat Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Ne zna se tačno kada je sagrađen prvi vjerski objekat u ovom džematu, no poznato je da je postojao mekteb od šepera prije Drugog svjetskog rata. Novi mesdžid je izgrađen 1991. godine, s lijeve strane puta prema Gornjoj Grabovici, a počeo je sa radom prvom teravijom pomenute godine.

Mesdžid je izgrađen kao jednospratni objekat tlocrtne koncepcije 8x8m. Od vakufske imovine nalazi se i mjesno mezarje, te dvije vakufske parcele. Džemat nema vakufske kuće.
2015. godine započeta je rekonstukcija postojeće infrastrukture. U protekle dvije godine izgrađena je prizemna prostorija, predviđena za kotlovnicu i ostavu (I faza), te je ozidan prvi sprat na kome će se nalaziti mekteb, toaleti, abdesthana, mini – kuhinja, novi hodnik (II faza).
Izvršena je rekonstrukcija krova, a u završnoj fazi je i nova fasada na objektu.

15 vecer kurana

OPCIJA 2

 

zekatpreporod

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu