Džamija u Grabovici

Prema Monografiji tuzlanskih džemata, džemat Grabovica je džemat koji se prvi put spominje još u XVI. stoljeća te je kao takav jedan od najstarijih džemata na području Medžlisa Tuzla. Džemat Grabovica pripada grupi prigradskih tuzlanskih džemata i nalazi se na sjeveroistočnoj strani Tuzle, s lijeve strane magistralnog puta Tuzla-Zvornik. Pripadaju mu naselja: Bećarevac, Srednja Grabovica, Gornja Grabovica i Raškovnica. Ima oko 300 domaćinstava. Selo Grabovica razvilo se s desne strane Grabovog potoka. Postoji mišljenje da je po tom potoku i dobilo ime. Dolaskom u veće gradove iz raznih seoskih i gradskih sredina, posebno u vrijeme intenzivnijeg razvoja industrije nakon Drugog svjetskog rata, ljudi su se naseljavali najčešće u prigradska naselja, donoseći sa sobom svoje običaje i navike. Tako je i Grabovica danas gusto naseljeno područje, s multikulturalnim karakteristikama i raznim običajima ljudi. Ne zna se tačno kada je sagrađen prvi vjerski objekat u ovom džematu. Poznato je da je postojao stari mekteb prije Drugog svjetskog rata, na lokaciji poviše današnje, gdje se sada nalazi muslimansko mezarje. Mekteb je bio od šepera, s dvije prostorije i verandom, prekriven crvenim crijepom na četiri vode. U vrijeme komunističke vlasti je porušen 1949. godine, a građevinski materijal je upotrijebljen za izgradnju čitaonice. Od tog perioda sve do devedesetih godina prošlog stoljeća u Grabovici nije postojao ni jedan objekat islamske arhitekture. Novi mesdžid izgrađen je 1991. godine i započeo je s prvom teravijom.

U 2009. godini izvršeno je ograđivanje mesdžida i dovođenje pitke vode u harem, gdje je postavljena česma. U mesdžidu se obavlja beš-vakat i ostali propisani namazi, te drugi prikladni programi islamskog sadržaja. Mesdžid je izgrađen kao jednospratni objekat tlocrtne koncepcije 8x8 m. Zbog blagog nagiba terena, s donje strane podignut je sokl visine oko jednog metra. Na minberu, na ulaznim vratima su postavljena uobičajna dva četvrtasta stuba s krunicama, povezana lučno profiliranom plohom pri vrhu, na koju je postavljena uokvirena levha s kaligrafskim ispisom Ajetul-kursijje. Imam, hatib i muallim džemata je Dženan-ef. Sinanović.

2015. godine započeta je rekonstukcija postojeće infrastrukture. U protekle dvije godine izgrađena je prizemna prostorija, predviđena za kotlovnicu i ostavu (I faza), te je ozidan prvi sprat na kome će se nalaziti mekteb, toaleti, abdesthana, mini – kuhinja, novi hodnik (II faza). Izvršena je rekonstrukcija krova, a u završnoj fazi je i nova fasada na objektu.


(Informacije o džematu su preuzete iz Monografije Tuzlanski džemati, autora Šefke Sulejmanovića - Tuzla 2016. godine)

IMG 6802c21355a23b47eec4ab5924f9bc34 V

OPCIJA 2

 

pod nebom vedre vjere

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu