Džamija u Lipnici

Džamija Lipnica nalazi se 16 km sjeverozapadno od centralnog dijela Tuzle, na lokalnom putu koji se desno odvaja od magistralnog puta Tuzla-Doboj u mjestu Bukinje. Pripadaju mu naselja: Lipnica, Gornja Lipnica, Malkoči, Mehemedovići, Murići i Dragulje. Kako na ovim prostoru nije bilo ratnih dejstava niti materijalnih razaranja u vrijeme Agresije na BiH, smatra se da nije došlo do većih promjena nacionalne strukture stanovništva. Džemat ukupno broji oko 500 domaćinstava. Područje ovog džemata je bilo naseljeno još prije dolaska Osmanlija, a njegov progresivniji razvoj vezuje se za eksplotaciju uglja, koja počinje dolaskom Austro-Ugarske 1878. godine. Prva džamija je sagrađena 1968. godine, na zemljištu koje je uvakufio Mehemed Mehemedović.

Džamija je temeljito renovirana 1998. godine, u najvećoj mjeri dobrovoljnim prilozima džematlija. Oko temelja je urađen betonski prsten, čime su džamijski serklaži znatno ojačani, a zatim i betonski trotoari, širine 70cm. Na vrhu minbera je uobičajni ukrasni detalj u obliku završetka munare od dvije kugle. Minber je presvučen zeleno-plavom bojom, a stubovi na ulaznim vratima, zaštitne letve i alem su presvučeni zlatnom bojom. Platforma ćursa zaštićena je ukrasnom drvenom ogradom visine 25 cm, te je presvučen zelenom bojom i s mihrabom i minberom čini skladnu cjelinu džamijskog enterijera. U dvorištu džamije nalazi se hajr česma, sa tri slavine iznad kojih je postavljena ploča sa natpisom: Spomen česma, Fazlić Abida rođena 1910. umrla 12.5.1974.

U džematu Lipnica se nalazi nekoliko mezarja. Neposredno uz džamiju nalazi se Centalno mezarje, na površini od oko 6 dunuma, zatim mezarje u Mehemedovićima, mezarje na Brdu, mezarje Kozara i Sadikovića familijarno mezarje. Centralno mezarje formirano je 1972. godine, a hadži Hasan Dadanović je prvi merhum koji je ukopan u njega. Interesantno je spomenuti da porodice učesnika kupovine ovoga zemljišta ne plaćaju ukopno mjesto. Mekteb se izvodi u mektebu pored džamije.  U neposrednoj blizini džamije sagrađena je i imamska kuća koja posjeduje dvije etaže.

Imamsku dužnost u ovom džematu obavlja Amir-ef. Saletović.

(Informacije o džematu su preuzete iz Monografije Tuzlanski džemati, autora Šefke Sulejmanovića - Tuzla 2016. godine)

 

 

IMG 6802c21355a23b47eec4ab5924f9bc34 V

OPCIJA 2

 

pod nebom vedre vjere

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu