Džamija u Sepetarima

Sepetari su prigradsko naselje smješteno na istočnoj strani Tuzle, s lijeve strane magistralnog puta Tuzla-Zvornik. Džematu pripadaju naselja: Sepetari, Križani i Kolovrat, i ima oko 400 domaćinstava. Nema pouzdanih podataka da je u naselju postojao bilo kakav sakralni islamski objekat prije izgradnje džamije, što ne znači da nije bilo vjerskih aktivnosti.

U administrativnom smislu, Sepetari su pripadali džematu Slavinovići. Prema tome, na mektepsku pouku djeca su odlazila u nekadašnji mekteb, a zatim u novoizgrađenu džamiju u Slavinovićima. Prvi put se u jednom objektu počinju obavljati namazi 2001. godine, što predstavlja godinu prve faze izgradnje džamije u ovome džematu. Prema dostupnoj dokumentaciji, aktivnosti za izgradnju prve džamije u Sepetarima trajale su oko 15 godina. Od 7. januara 2010. godine u džamiji se obavlja beš-vakat. Obilježavaju se i svi važniji datumi iz povijesti islama, kao i mubarek večeri.
Mektepska nastava izvodi se dva puta sedmično, a učenici su podijeljeni na dvije grupe, mlađeg i starijeg uzrasta. Pored ovih aktivnosti, u džematu je organiziran i mekteb za odrasle.

Imam, hatib i muallim u ovom džematu je Esmir-ef. Hasanović.

(Informacije o džematu su preuzete iz Monografije Tuzlanski džemati, autora Šefke Sulejmanovića - Tuzla 2016. godine)

IMG 6802c21355a23b47eec4ab5924f9bc34 V

OPCIJA 2

 

pod nebom vedre vjere

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu