Mesdžid Brčanska Malta

Brčanska Malta se pominje u historijskim izvorima kao važna pijaca i raskrsnica puteva u istočnom dijelu Tuzle još u osmanskom periodu. Na ovome mjestu se odvajao put od Tuzle prema Brčkom i Koraju uz rječicu Solinu, a vremenom se na tom mjestu razvijalo urbano naselje koje je doživjelo svoj puni razvoj u vrijeme socijalističke Jugoslavije. Nije poznato da je ikada ranije ovdje postajo jedan vjerski objekat islamske arhitekture, niti da je bilo organiziranih vjerskih aktivnosti.

Otvaranje mesdžida u ovome dijelu grada ima svoj veliki značaj, kako zbog blizine Brčanske Malte, tako i zbog Univerzitetskog kliničkog centra i kasarne „Husejn-kapetan Gradašević“.

Džemat Brčanska Malta nema svoje mjesno mezarje, tako da se merhumi kopaju u gradskim mezarjima. Mesdžid se nalazi u prizemlju vojne stambene zgrade, i tu se obavljaju svi dnevni namazi, određeni vjerski programi i održava mektepska nastava. Početkon Agresije na BiH 1992. najveći broj srpskih oficira JNA pridružio se agresorskih strani, tako da je veliki broj stanova, kao i poslovnih prostora, bio napušten. Na incijativu nekolicine ljudi, tada pripadnika Armije BiH, nadležne vojne službe izdale su rješenje o korištenju navedenog prostora za potrebe mesdžida, te se od tog vremena pa sve do danas prostor koristi u navedene svrhe. Mesdžid ima prostor od 74m2. Na zidovima mesdžida nalazi se veoma veliki broj uokvirenih lehvi. Najveći broj je svojom rukom ispisao r. Mustafa Nurkanović, dok je obavljao imamsku i mujezinsku dužnost. Ezan se uči preko razglasa, kojim je ozvučen samo prostor mesdžida. Prostor za klanjane sastoji se iz dva dijela: prednjeg, u kome je smješten mihrab i služi isključivo za namaz i druge ibadete, i zadnjeg, u kome se, pored obavljanja namaza, održava mektepska nastava. Mekteb ovog mesdžida je u 2008/2009. mektepskoj godini zauzeo prvo mjesto u ukupnom plasmanu na mektepskom takmičenju održanom na nivou Medžlisa IZ-e Tuzla. Brigu o svim poslovima u džematu vodio je agilni Mustafa Nurkanović. On je pronalazio donatore, vodio računa o režijskim troškovima, redu i čistoću u mesdžidu i sl. Pozlilo mu je u vrijeme dok je mujezinio džuma-namaz i nakon dva sata preselio je na Ahiret na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Imam, hatib i muallim džemata je hafiz Ismail-ef. Fazlović.

(Informacije o džematu su preuzete iz Monografije Tuzlanski džemati, autora Šefke Sulejmanovića - Tuzla 2016. godine)

IMG 6802c21355a23b47eec4ab5924f9bc34 V

OPCIJA 2

 

pod nebom vedre vjere

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu