Vikaljska (Arslanagina) džamija

Prema kazivanju starijih mještana sela Pasci, koje je smješteno na graničnom pojasu između Tuzle i Živinica, nekada su mještani ovog sela dolazili petkom na džumu u Tuzlu, tačnije u Vikaljsku džamiju zbog blizine. Tako da i danas ovu džamiju neki nazivaju Pasačkom džamijom. Današnji džemat Vikaljske džamije obuhvata područja Donjeg i Gornjeg Mosnika, te Crvenih Njiva. Na tzv. Vikalju je neki Arslan-čauš, poslije 1600. godine, a prije 145 godine, podigao džamiju. Zato se ova džamija kao i mahala nerijetko nazivaju i Arslan-agina. Porušena je 1954. godine.

Po završetku Agresije na BiH pokrenute su aktivnosti za ponovnu izgradnju. Tako je na prostoru nekadašnje stare džamije sa drvenom munarom, izgrađena nova, veoma lijepa potkupolna džamija. U džamiji se obavljaju beš-vakat, džume, bajramski i drugi namazi, te drugi vjerski programi. Mektepska nastava odvija se dva puta sedmično, subotom i nedjeljom.  Nedavno je izgrađena mektepska učionica za potrebe održavanja mektepske nastave. Prije izgradnje učionice nastava se odvijala u džamijski prostorijama.

Džamijsko dvorište je lijepo uređeno i ograđeno, površine je 870 metara kvadratnih. U dvorištu se nalazi i natkrivena česma s klupama za sjedenje. Dvorište je oplemenjeno ukrasnim biljem, čempresima, ružama i zelenim žbunjem. Imam, hatib i muallim u džematu je Sabit-ef. Mehidić.

(Informacije o džematu su preuzete iz Monografije Tuzlanski džemati, autora Šefke Sulejmanovića - Tuzla 2016. godine)

 

IMG 6802c21355a23b47eec4ab5924f9bc34 V

OPCIJA 2

 

pod nebom vedre vjere

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu