Tekstovi

Previous Next

Hutba: Dunjalučki život je kuća iskušenja i nedaća

walk to sunset on the nature path 600x338 mm 90Dr. hafiz Edin-ef. Peštalić, imam i hatib Džamije Kralj Abdullah
 
Dunjalučki život je kuća iskušenja i nedaća kojima Uzvišeni Allah stavlja Svoje robove na ispit. Što je veće iskušenje i nagrada je za njega veća, ako pred iskušenjem ne pokleknemo i saburom ga ispratimo.
Naša vjera nas uči da su i prije nas živjeli i iskušavani Allahovi vjerovjesnici i dobri ljudi, pogađale su ih nedaće, pa su se strpjeli i bili ustrajni na Pravom putu.
Uzvišeni Allah dž. š., kaže: “Mi ćemo vas u iskušenje dovoditi, malo strahom i gladovanjem, te gubljenjem imetka, života i ljetine. A ti obraduj strpljive. (El-Bekare, 155)
 
Ebu Ubejda b. Huzejfa prenosi od svoje tetke Fatime da je rekla: “Došle smo Allahovom Poslaniku, a.s., u grupi žena da ga posjetimo i ugledale smo mješinu obješenu iznad njega iz koje je na njega kapala voda od žestine temperature i vrućice koju je osjećao. Rekosmo: ‘Allahov Poslaniče, kad bi zamolio Allaha, pa da te izliječi!’ Tada je Allahov Poslanik, a.s., rekao: ‘Najvećih su iskušenja vjerovjesnici, zatim oni koji slijede, zatim oni koji slijede, zatim oni koji slijede.’” (Ahmed) U stanju kušnje vjernik se okreće ka svome Gospodaru, povećava svoju predanost Njemu, ponizan Mu je tražeći Njegovu milost i pomoć. Vjernik kroz iskušenja, koja su neminovna, postaje bolji u imanu i pokornosti i zadovoljan je Allahovom odredbom.
 
Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, a. s., rekao: “Vjernika ne pogode ni umor ni bolest, ni briga ni tuga, niti bilo kakvo uznemirenje, niti zabrinutost, čak i trn kada ga ubode, a da Allah time ne obriše njegove grijehe.” (Buhari i Muslim)
 
Hazreti Alija, r. a., rekao je: “Sabur je u pogledu imana kao glava u tijelu”, zatim je podigao glas, rekavši: “Nema imana onaj koji nema sabura.”
Uzvišeni Allah dž. š., kaže: "Zar vi mislite da ćete ući u Džennet, a još niste iskusili ono što su iskusili oni koji su prije vas bili i nestali? Njih su satirale neimaština i bolest, i toliko su bili uznemiravani da bi i poslanik, i oni koji su s njim vjerovali – uzviknuli: "Kada će već jednom Allahova pomoć!?" Eto, Allahova pomoć je zaista blizu!“ (El-Bekare, 214)
 
Braćo i sestre u vjeri,
strpljivost je svjetlo vjerniku, koje ga vodi kroz tmine iskušenja, tegoba i drugih nedaća sa kojima se susreće u kratkom dunjalučkom životu. Strpljivost je garant kojim se uz Allahovu, dž.š., pomoć osigurava ljudski uspjeh i bez njega nije moguće postići bilo kakav napredak. Kada nam bude teško i kada osjetimo da više ne možemo podnijeti, neka nam je na umu da je Allah dž.š., vjernicima dao obećanje u riječima;  …Eto, Allahova pomoć je zaista blizu!
 
Allahu naš, hurmetom šehida molimo Te, Bože, da nam grijeh nestane, da nam briga prestane, da nas bolest ostavi, da nas strah napusti, da nas siromaštvo ne prati, da nas bijeda ne vidi, da nas lijenost ne uhvati, da nas krivi put ne prevari, da nas prijatelji ne zaborave, da nas neprijatelji ne progone, da nas izdajnici ne prodaju, da nam narod bude slobodan, da nam domovina bude ponosna, da nam dom bude siguran, da nam društvo bude pošteno, da nam povratak kući bude uspješan, da borba za istinu i pravdu bude trajna, da nam zajedništvo u vjeri bude omiljeno, da nam život s komšijama bude drag.
 
Milostivi Bože, Učini da samo Tebi služimo! Da se grijeha klonimo! Da istinu govorimo! Da o dobru mislimo! Da dobra djela činimo! Da se tuđeg hakka klonimo! Da kod sebe korisno znanje povećavamo! Bože Svemogući, Uvećaj nam vjeru! Osnaži nam  povjerenje! Oslobodi nas straha! I spasi nas od nepovjerenja! Bože Milostivi,  Ako mi zaboravimo Tebe, Nemoj Ti zaboraviti nas!
Amin! 

Godišnjak naslovnica preview 2

YOUTUBE

Vaktija

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije...


820


 

Menu