Vijesti

Previous Next

Promovisana knjiga “El-Muhtar li-l-fetva”

FB IMG 1633704175463U četvrtak, 7.10. 2021. godine, u Centru za mlade "Tušanj", Biblioteka "Behram-beg", Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Institut za društvena i religijska istraživanja, povodom obilježavanja rođenja poslanika Muhammeda, a.s., te povodom obilježavanja oktobra – Mjeseca knjige, organizirali su promociju knjige "El-Muhtar-li-l-fetva".

"El-Muhtar-li-l-fetva" je klasično djelo iz hanefijskog mezheba koje je preveo Jusuf Džafić, uposlenik Biblioteke "Behram-beg". Autor knjige je Abdullah ibn Mevdud el-Mevsili (1203-1284), irački hanefijski učenjak i profesor na Ebu Hanifinoj medresi u Bagdadu.

Promociji su prisustvovali glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef.Huskanović, direktor Instituta dr. Šefko Sulejmanović, direktor Biblioteke mr. Admir Muratović, imami i džematlije.

Osim prevodioca, koji je sačinio i uvod i prateći komentar, o knjizi, fikhu i senedu hanefijskog mezheba, te o važnosti djela i metodologiji hanefijskog mezheba krajnje sadržajno i inspirativno govorili su Asmir Bekrić, imam u džematu Maoča, Medžlis IZ Brčko i Hamdija Islamović, imam u džematu Golaći, Medžlis IZ Gračanica.

Sva tri govornika svršenici su šerijatskog prava na Univerzitetu El-Azhar, te su izuzetno dobro upućeni u islamsku jurisprudenciju.

U ime organizatora prisutnim se obratio Admr Muratović, direktor Biblioteke "Behram-beg", koja je i izdavač promovirane knjige.

FB IMG 1633704170211

Promociju je moderirao Emir Šečić, sekretar Instituta za društvena i religijska istraživanja.

mekteb 2021

OPCIJA 2

 

zekatpreporod

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu