Vijesti

Previous Next

Posjeta Sajmu knjige i kulturno-historijskim znamenitostima glavnog grada

omladina sarajevo 1U subotu 9. oktobra 2021. godine omladina nekoliko tuzlanskih džemata je posjetila Sarajevo. Bila je to prilika za posjetu kulturno-historijskih mjesta važnih za ispravno i uspravno odrastanje i sazrijevanje. Upriličena je posjeta Tunelu spasa i Sajmu knjige, potom obilazak mezarja Kovači, Žute tabije i restaurirane Baščaršijske džamije.

Ni kišovito vrijeme nije pokvarilo pozitivno raspoloženje. Učtivi vodič muzeja, Amel, nas je podsjetio na vrijeme agresije i opsade glavnog grada Republike Bosne i Hercegovine, te oko 800 žrtava koje su agresori ubili u pokušaju prelaska aerodromske piste. Omladina je pogledala i film koji govori o strahotama agresije na međunarodno priznatu suverenu državu Bosnu i Hercegovinu.

Tunel spasa je naziv za sarajevski ratni tunel koji je napravljen tokom opsade Sarajeva 1993. godine. Tunel je napravljen ispod aerodromske piste i povezivao je dvije teritorije koje su bile pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine (Dobrinja i Butmir), pa se tako i tunel zvao "Tunel D-B". Tunel je dužine 785,5 m, širine oko 1 m i visine oko 1,5 m, iako je na nekim dijelovima visina i do 1,8 m. Tunel se u zvaničnim razgovorima ARBIH i UN vodio pod imenom "Tunel kojeg nema". Tunel je bio najstrožija tajna Sarajeva jer su kroz tunel u Sarajevo stizali hrana i oružje.

Nakon završetka agresije i okončanja opsade grada, porodična kuća koja je služila kao ulaz u tunel je pretvorena u muzej. Muzej sadrži različite eksponate kao što su ratne fotografije, dijelovi vojne opreme i naoružanja, zastave, vojne uniforme i sl. Posjetioci muzeja i dalje mogu proći dionicom tunela u dužini od oko 20 metara.

Posjeta Sajmu knjige je protekla u obilasku i kupovini potrebnih naslova. Poslije ikindija-namaza upriličena je posjeta šehidskom mezarje Kovači i obilazak mezara prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Mr. Sabit-ef. Mehidić je održao historijski čas i govorio o ulozi rahmetli Izetbegovića u odbrani dina i Domovine, o trudu i zalaganju šehida, ali i potrebi da mlađi naraštaji ulažu napor u daljoj borbi za svoju državu, narod, vjeru i bolje sutra.

omladina sarajevo 4
Posjeta je nastavljena odlaskom na Žutu tabiju sa koje se vidi lijepa panorma glavnog grada Bosne i Hercegovine, a sa akšam-namazom u novouređenoj Baščaršijskoj džamiji završena je posjeta šeheru.

Putovanje je bilo prilika za razmjenu iskustava i prijedloga za dalje omladinske aktivnosti i projekte. Realizaciju putovanja podržao je Medžlis Tuzla koji kroz svoj rad prepoznaju važnost rada sa mladima i njihovog upoznavanja i njegovanja znanja o Domovini i njenoj historiji.

 

Piše: Muhamed-ef. Mehmedović

mekteb 2021

OPCIJA 2

 

zekatpreporod

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu