Vijesti

Previous Next

Večer Kur'ana u Svijetloj džamiji

svijetla 6ioU Svijetloj džamiji u Slavinovićima u petak 22. jula 2022. godine održana je četvrta večer Kur'ana i hatmenska svečanost.

Program je započeo učenjem odlomka iz Kur'ana kojeg je učio Madžid Imamović. Riječima dobrodošlice obratio se imam Svijetle džamije Esnaf-ef. Imamović. Prigodan program kojeg su činile pažljivo birane ilahije i kaside izvele su polaznice mekteba i članice Mreže mladih ovog džemata, dok se vaz-i-nasihatom obratio glavni imam Medžlisa Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović. Učači su bili hafiz Muhamed Čirak, hafiz Harun Omerović i Ahmed-ef. Memić.

Tokom programa uručena su uvjerenja džematlijama, džematlijkama i polaznicima mektepske pouke koji su u proteklom periodu uspješno okončali učenje arapskog pisma, te završili svoju prvu hatmu. Efendija Imamović je uručio uvjerenja o završenim prvim hatmama i sufari džematlijama, dok je koordinatorica Enisa Imamović uvjerenja uručila džematlijkama. Hafiz Huskanović uvjerenja je uručio polaznicima mekteba koji su savladali arapsko pismo i koji su uspješno proučili hatmu. 

Glavni imam Huskanović je u svom obraćanju naglasio bitnost permanentnog druženja s Kur'anom, učenja i proučavanja Kur'anu. Istakao je da u ovom džematu to postoji, a dokaz tome je i ova druga dodjela diploma u ovom realtivnom mladom tuzlanskom džematu.

svijetla 6z

Prvu hatmu su uspješno okončali: Čikarić Adi, Noćić Halima, Trgovčević Asja, Imamović Nedžma, Šehović Izet, Begičić Senad, Jahić Ademir, Delić Ramiz, Čikarić Adil, Šljivić Beghanuma, Jašarević Aida, Meškovic Edina, Smajlović Lutvija, Trgovčević Adila, Begičić Mejra i Jahić Sedina, a drugu je uspješno proučio Imamović Madžid.
Osnove arapskog pisma savladali su: Trgovčević Adila, Begičić Mejra, Čikarić Dinela, Trgovčević Fikreta, Trgovčević Amina, Husić Almir, Hasanović Kasim, Kamerić Fahro, Mujkanović Salih i Salaharević Nedim.

Hafiz Huskanović je uručio i vakufname džematlijama koji su dali značajan doprinos u radu Svijetle džamije.

svijetla6543

Moderator je bio Hrustan Noćić. Dovu na kraju programa je proučio Jusuf-ef. Džafić.

IMG 6802c21355a23b47eec4ab5924f9bc34 V

OPCIJA 2

 

pod nebom vedre vjere

 

 

YOUTUBE

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije... 

Menu