Iz medžlisa

Previous Next

Obilježen Svjetski dan hidžaba

IMG 1650Svjetski dan hidžaba obilježava se 01. februara. Kampanja obilježavanja Svjetskog dana hidžaba potekla je iz New Yorka na inicijativu jedne studentice muslimanke sa hidžabom koja je poslije 2001. godine počela doživljavati razne neugodnosti od strane svojih kolega radi nepoznavanja islama, kao i neznanja razloga njenog prakticiranja hidžaba.

Tako je došla na ideju kampanje kao sredstvo poticanja vjerske tolerancije i razumijevanja pozivajući sve žene, muslimanke koje ne nose hidžab kao i nemuslimanke da na samo na jedan dan pokušaju osjetiti što znači nositi hidžab. Studentica Nazma Khan je obilježavanje pokrenula 2013. godine.

I ove godine Asocijacija žena se pridružila globalnoj kampanji obilježavanja Dana hidžaba te se aktivno uključile u borbu za vjersku toleranciju i razumijevanje.

Ovo je kampanja koja je globalnog karaktera, a primarni joj je cilj da promijeni predrasude koje vladaju u svijetu prema ženama koje nose hidžab/maramu jer širi univerzalne poruke da svako ima pravo na vlastiti izbor, slobodu vjere i načina izražavanja.

-Aktivistice Asocijacije žena Medžlisa danas su u Tuzli podijelile određeni broj hidžaba/marama, u nekoliko tuzlanskih džemata upriličena su druženja i prigodne aktivnosti ovim povodom te je upućena jasna poruka da treba da prevaziđemo barijere i predrasude, da štitimo pravo i dostojanstvo svake žene, njeno pravo na izbor i da i na taj način jačamo svijest o ljudskim pravima - istaknuto je ovim povodom.

Godišnjak naslovnica preview 2

YOUTUBE

Vaktija

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije...


820


 

Menu