Iz džemata

Previous Next

Mejdanska džamija: Promovisana knjiga „Sjećanja i izabrani spisi“

Mejdanska-promocija-sjećanjaU mektebu Mejdanske džamije u petak 17. januara 2020. godine nakon džuma-namaza održana je promocija knjige .

Riječima dobrodošlice obratio se imam Mejdanske džamije Fehim-ef. Veladžić, a o knjizi i načinu kako je ona nastala govorio je urednik prof. dr. Kadrija Hodžić. Knjiga „Sjećanja i izabrani spisi“ priređena je u znak sjećanja na rahmetli Saliha Bureka i rahmetli Pašagu Mandžića.

Djelo ima tri poglavlja: Autobiografski i drugi spisi – Sjećanje na Pašagu Mandžića – Hapšenje, optužnica i presuda. U njemu su objavljeni sjećanja izabrani spisi i dokumenti Saliha Bureka značajni za razumijevanje njegovog života i djela. Uvodnu studiju i djelo je napisao profesor Kadrija Hodžić, bliski saradnik i prijatelj Saliha Bureka.

Prisutni su tokom promocije u mektebu Mejdanske džamije mogli postavljati pitanja i iznijeti svoje stavove glede ovog djela i onog što ono obuhvata.

Ovo djelo, kako smatraju recenzenti, značajno doprinosi istraživanju bosanske političke, kulturne i ekonomske prošlosti i sadašnjosti.

Godišnjak naslovnica preview 2

YOUTUBE

Vaktija

Gazi Turali-begov vakuf

Turali Begov Vakuf

Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“ smješten je nedaleko od Gazi Turalibegove džamije.

U administrativnom dijelu zgrade vakufa smješteno je sjedište Medžlisa Islamske Tuzla.

Opširnije...


820


 

Menu